Ansiktet

Panna

I takt med att vi åldras och utsätter vår hud för olika påfrestningar bildas linjer, rynkor och till slut djupare veck. Rynkor i pannan, mellan ögonbrynen, runt ögonen och munnen resulteras av muskelsammandragningar. När du kisar med ögonen eller rynkar pannan veckas huden och när musklerna dragits samman under en lång tid kan vecken i huden bli mer permanenta även när den underliggande muskeln är avslappnad. Även upprepad mimik i ansiktet framkallar rynkor och linjer. Eftersom hudens elasticitet minskar med åldern tenderar linjerna att bli kvar, men dessa kan minskas genom att få muskulaturen att slappna av. Detta kan göras genom injektioner av botox.

Botox används på många olika sätt för att försvaga muskler som är överaktiva. Inom medicinen har man kunnat använda sig av den positiva effekten för att exempelvis behandla överaktiva muskler vid CP-skador eller för att behandla överaktiva ögonmuskler. Botox används även vid överdriven hand – eller armsvett.

Inom den estetiska medicinen använder man botox för att ta bort bekymmersrynkor mellan ögonbrynen eller kraftiga horisontella veck i pannan. Läkemedlet kan även läggas i överaktiva muskler runt ögonen, munnen eller i halsmuskulatur. Ytterst små doser sprutas in i de aktuella musklerna som då blir försvagade i två till sex månader, varefter muskelkraften återkommer och effekten därmed försvinner. Då kan en förnyad injektion ges.

Boka tid

Varför förändras huden runt ögonen?

Både miljön och den naturliga åldringsprocessen påverkar vår hud. Faktorer som rökning och solexponering kan vi påverka själva medan den fysiska förändringen blir svårare att undvika. Vad är det då som händer?

Förekomsten av linjer och rynkor

Med tiden får huden runt ögonen ett allt lägre innehåll av hyaluronsyra. När vi åldras producerar hudcellerna mindre hyaluronsyra vilket gör att huden binder fukten sämre. Huden torkar ut och förlorar sin elasticitet och volym, vilket gör den mer benägen att bilda rynkor. Torr och tunn hud gör också att kinderna börjar hänga. Den underliggande muskel- och benstrukturen förändras också, vilket fördjupar håligheterna runt ögonen och ger ett insjunket och trött utseende.

Fillers mot påsar och rynkor under ögonen

Över tid förlorar vi fyllighet i panna, vid tinningarna och ögonhålan. Skelettet i ansiktet förändras också och dina ögonhålor förstoras, vilket gör att ögonen kan se insjunkna ut. När fylligheten minskar börjar ögonbrynen att hänga och huden under ögonen blir ännu tunnare, med mörka ringar och påsar som resultat.

Många kvinnor använder en ansiktskräm för att tillföra fukt eller täcker rynkorna med makeup. Om du letar efter en lösning som inte kan tvättas bort kan fillers under ögonen vara något för dig. Om du tillför volym till nyckelpartierna runt ögonen får du det uppfräschade utseendet du strävar efter.

Man kan använda fillers runt ögonen på flera sätt.

Boka tid

Varför sjunker kindbenen in?

När vi åldras förändras vår benstruktur samtidigt som annan vävnad i ansiktet förlorar volym. Våra höga kindben blir mindre markerade, och det kan kännas som vår vävnad hänger ner. Kanske har du testat olika ansiktsövningar och makeuptekniker för att återskapa den förlorade volymen, men har du någonsin tänkt på vad som egentligen händer under huden

Förekomsten av linjer, rynkor och veck

Över tid gör förlusten av hyaluronsyra i huden att kindbenen förlorar lite av sin ungdomliga elasticitet. Fettdepåerna i kinderna börjar glida neråt och skapar ett ökat tryck över näslinjen, den linje som går från nästippen till mungipan. Det gör att vecket framträder ännu mer.

Vart tog volymen vägen?

Alla älskar fylliga kinder men våra ansikten förändras med åren framförallt på grund av att vår benstruktur och våra fettkuddar förändras. När våra kindben får en annan struktur och ger mindre stöd åt ansiktsfettet ovanpå, börjar fettet att sjunka neråt mot den nedre delen av ansiktet och dina kinder blir mindre fylliga.

Fillers för kinder

Hyaluronsyra (HA) har som uppgift att binda fukten i ditt ansikte. På så sätt kan den på ett skonsamt och naturligt sätt återskapa volym och släta ut linjer, rynkor och veck.
När hyaluronsyra tillförs djupt ner i huden återskapas hudens ungdomliga elasticitet. Om vi tillför volym i mellanansiktet genom att framhäva kindbenens form kan vi lyfta både kinder, läppar och den nedre delen av ansiktet.

Boka tid

Hudföryngring

Hur fungerar åldrandeprocessen i huden?

Hudens åldrande sker i hudens alla lager och visar sig på ytan.
(Bild lånad av Eucerin)
Bild av huden

Lager 1 – Överhuden (epidermis)

Minskat innehåll av hyaluronsyra, långsammare cellförnyelser och minskad talgproduktion på hudens yta gör att huden lättare blir sträv och torr. När detta hudlager åldras blir huden mer känslig för solens strålar. Huden är inte längre lika bra på att läka sig själv och ett försämrat immunförsvar kan leda till ökade hudinfektioner tillsammans med långsammare sårläkning.

Lager 2 – Läderhuden (dermis)

Från 25-årsåldern minskar kollagenet (en av hudens byggstenar) med 1 procent per år. Tillsammans med minskade mängder funktionellt elastin leder detta till att vävnaden i läderhuden förändras. Hudens struktur försämras och fina linjer och rynkor har lättare för att uppstå. När huden mognar fortsätter elasticiteten att minska och djupare rynkor bildas. Produktionen av hyaluronsyra (som det finns gott om i ung hud) blir långsammare, vilket gör att hudcellerna blir mindre effektiva på att binda vatten och huden blir lätt torr. Den blir också svagare och får lättare skador och åderbristningar. Minskad mikrocirkulation innebär en mindre effektiv närings- och syretillförsel till ytan, vilket leder till att den lyster som finns hos ung hud minskar.

Lager 3 – Underhuden (subcutis)

I hudens djupare lager är de mest märkbara förändringarna minskningen av storlek och antal lipidlagrande celler i fettvävnaden. Det innebär slappare hud och minskad volym och kan leda till djupa rynkor och insjunkna tinningar och kinder.
Hormonell påverkan. Minskade nivåer av östrogen (instruktionsgivande hormoner) resulterar i försämrad kommunikation mellan cellerna.
Försämrad blodtillförsel till huden innebär att tillförseln av näring och syre till hudens yta hämmas. Den lyster som förekommer hos ung hud minskar och huden blir mattare.
Ärftlighet. Ärftlighet spelar en avgörande roll för hur hudens åldras. Den fototyp och hudtyp vi fötts med påverkar hur snabbt ålderstecknen syns på hudens yta.

Vilka är de yttre orsakerna till hudens åldrande?

De yttre faktorer som påverkar den hastighet som huden åldras på beror på en och samma process: oxidativ stress.
Oxidativ stress släpper ut molekyler som kallas fria radikaler och som består av en oparad elektron i ett yttre skal. Fria radikaler orsakar för tidigt åldrande genom att skada hudens cellstrukturer och bryta ner beståndsdelar i huden såsom hyaluronsyra, kollagen och funktionellt elastin. Under normala förhållanden fångas de fria radikalerna upp och neutraliseras av antioxidanter i huden: molekyler med förmåga att absorbera och stoppa dem. Med tiden minskar emellertid hudens förmåga att avaktivera de fria radikalerna. Resultatet är skador i alla delar av hudens celler.

Oxidativ stress orsakas och ökar av en mängd olika livsstilsfaktorer:
Sol 
Solens strålar är den främsta yttre orsaken till att huden åldras via oxidativ stress. Hudskador som orsakas av solen kallas fotoåldrande och ojämn pigmentering är ofta en av de första synliga tecknen som uppstår. Och det är inte bara lång UV-exponering som orsakar hudskador – exponering i vardagen påverkar också huden.

Föroreningar

Exponering för föroreningar, oftast i städer, kan orsaka uppkomsten av fria radikaler som skadar huden. Föroreningarna förvärrar också effekterna av exponering av solen, vilket ökar den oxidativa stressen.
Rökning 
Kemikalier och nikotin som finns i cigaretter är upphov till en stor ökning av mängden fria radikaler i huden. Precis som med föroreningar förvärras också effekterna av exponering för solen, vilket leder till oxidativ stress.

PROFILO

PROFILO är en behandling mot slapphet i huden och dess underliggande vävnad. PROFILO ger en åtstramande effekt tack vare sin unika sammansättning. PROFILO är en balanserad koncentration av en lågmolekylär hyaluronsyra som stimulerar den egna produktionen av hyaluronsyra.
PROFILO arbetar på stamcellsnivå och stimulerar adipocyter, keratinocyter och fibroblaster som då producerar fett, elastin och kollagen. Det leder till återskapande av förlorad vävnad genom att den interagerar med din egen vävnad och kickar igång.

Boka tid

MICRONEEDLING

MICRONEEDLING innbär att det sker en kontrollerad skada i huden med hjälp av nålar. Som en naturlig reaktion vill kroppen reparera skadan. EPN-electroporering är den nya generationens MICRONEEDLING som med ny teknik kombinerar MICRONEEDLING och elektroporering för att effektivt avge serum som lättare och effektivare går in i huden och dess celler. EPN-MICRONEEDLING är den mest kraftfulla behandlingen av ärrbildningar och acneärr. Med andra ord en mycket effektivare MICRONEEDLING penna som möjliggör mycket bättre upptag av det serum som används vid behandlingen. Tillväxtfaktorer frigörs och huden börjar producera nytt kollagen. Det bildas även nya kapillärer i huden. Resultatet blir en föryngring av huden samt en förbättring av hudens struktur och kondition.
MICRONEEDLING med Filorga NCTF vitamincocktail är en perfekt behandling om du vill ha en yngre hud med jämn ton, mer fukt och lyster. NCTF är en vitamincocktail från franska Filorga som innehåller 53 aktiva ingredienser: vitaminer, aminosyror, mineraler och hyaluronsyra som samverkar för att föryngra huden. NCTF har bevisar effekt och ger minskning av fina liner och rynkor, ger bättre hudton, förbättrad återfuktning och mer lyster. Du får sammetshud!

Boka tid

PRODIGY PEEL PRO “P3”

PRODIGY PEEL PRO “P3” SYSTEM kombinerar resorcinol, mjölksyra och salicylsyra med en kraftfull “booster”, som innehåller en avancerad typ av salicylsyra för ytlig till medeldjup kemisk peeling, med ljusare och mer ungdomlig hudton som resultat. Denna multitasking-peel är effektiv mot slapphet i huden, acne, hyperpigmentering, fina linjer och rynkor och en ojämn hudton. Den kan användas för de flesta hudtyper, men passar allra bäst för Fitzpatrick-typerna I, II, och III. Den är perfekt för personer med hyperpigmentering, ålderstecken och ojämn hy. PRODIGY PEEL PRO “P3” SYSTEM är självneutraliserande och ingen användning av neutraliserande produkter krävs. Synliga resultat kan konstateras redan efter en behandling, men bäst resultat uppnås med flera behandlingar.

Indikationer

 • Passar för de flesta hudtyper
 • Passar allra bäst för Fitzpatrick-typerna I, II och III
 • Acne
 • Hyperpigmentering
 • Ojämn hudton
 • Fina linjer och rynkor, slapp hud

Fördelar

 • Tydlig uppljusning av ojämn hudton, inklusive hyperpigmentering och ålderstecken
 • Effektivt inriktat på brister i huden, som slapphet, acne-ärr, fina linjer och rynkor
 • Exfolierar och avlägsnar orenheter från tilltäppta porer
  Perfekt för alla äldre
Boka tid

Microneedling

Microneedling innbär att det sker en kontrollerad skada i huden med hjälp av nålar. Som en naturlig reaktion vill kroppen reparera skadan. EPN-electroporering är den nya generationens microneedling som med ny teknik kombinerar microneedling och elektroporering för att effektivt avge serum som lättare och effektivare går in i huden och dess celler. EPN-microneedling är den mest kraftfulla behandlingen av ärrbildningar och acneärr. Med andra ord en mycket effektivare microneedling penna som möjliggör mycket bättre upptag av det serum som används vid behandlingen. Tillväxtfaktorer frigörs och huden börjar producera nytt kollagen. Det bildas även nya kapillärer i huden. Resultatet blir en föryngring av huden samt en förbättring av hudens struktur och kondition.
Micro-needling med Filorga NCTF vitamincocktail är en perfekt behandling om du vill ha en yngre hud med jämn ton, mer fukt och lyster. NCTF är en vitamincocktail från franska Filorga som innehåller 53 aktiva ingredienser: vitaminer, aminosyror, mineraler och hyaluronsyra som samverkar för att föryngra huden. NCTF har bevisar effekt och ger minskning av fina liner och rynkor, ger bättre hudton, förbättrad återfuktning och mer lyster. Du får sammetshud!

Boka tid

Varför ändras din ansiktsform?

Ansiktet eller figuren?

När vi tränar känner vi oss både friskare och mer attraktiva, ibland resulterar dock träning i en viktnedgång vilket kan göra att huden i ansiktet blir lite hängig. Genom att tillföra volym i ansiktet kan du få en ansiktsform som kompletterar din figur.

Så förändras ansiktsformen över tid

Över tid förändrar både miljön och det naturliga åldrandet din ansiktsform. Låt oss ta en titt på vad som händer.

Varför förlorar vi volym?

Åldrandet gör att ansiktets mjuka vävnad förlorar volym, vilket är en av de största orsakerna till att ansiktsformen förändras. Dessutom producerar våra hudceller mindre hyraluronsyra vilket gör huden mindre elastisk och påverkas mer av tyngdkraften. När vi åldras förändras även vår benstruktur i ansiktet och alla dessa faktorer bidrar till att huden blir hängigare och ansiktsdragen dras nedåt. Även linjer, rynkor och veck bildas vilket gör ansiktet mindre definierat och balanserat.

Omfördelning av fett

Ett ungdomligt ansikte har en jämn fördelning av fett under huden vilket ger runda konturer, höga kindben och en tydlig käklinje. När vi åldras sjunker fettkuddarna ner och skapar ett tryck mot vecken mellan nästippen och mungipan, vilket gör dem mer framträdande och käkformen blir bredare och längre. Allt detta ger oss ett äldre utseende.
Om du trots dina nuvarande skönhetsbehandlingar inte får önskvärda resultat kan du behöva tillföra volym i vissa delar av ansiktet. Med fillers kan du få ett lyft och en elasticitet som återskapar en mer ungdomlig framtoning av ditt ansikte.

Boka tid